Målet hans er å produsere like mye strøm som familien bruker – i huset og bilene

Vi intervjuet Tom Nilsskog, som banet vei for muligheten til å produsere egen strøm nord for Tverlandet.

For Polar Kraft AS

Lisbeth Pedersen

Polar Kraft AS

13. oktober 2020
For Polar Kraft AS

Lisbeth Pedersen

Polar Kraft AS

13. oktober 2020
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201013145751167.png?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201013145307143.png?maxwidth=2000
Solcelle.png Solcelle - mobil.png
115
0

Tom Nilsskog banet vei for muligheten til å produsere egen strøm nord for Tverlandet. I dag er han en ivrig plusskunde i Polar Kraft, og tilrettelegger hjemmet for smarte energiløsninger. Målet hans er å produsere like mye strøm som familien bruker i huset og begge bilene.

Vi stilte han noen spørsmål.

Hvorfor ville du være plusskunde i Polar Kraft?

Det var ikke noen annen grunn enn at jeg bor i Narvik kommune. Det er de som er leverandør her. Jeg var den første nord for Tverlandet som installerte solcellepaneler som skulle gi overskuddsstrøm tilbake til strømnettet – med de utfordringene det medførte. Først måtte Narvik Energi godkjenne at jeg installerte anlegget, og det tok over ett år, svarer Tom Nilsskog.

Hvor hørte du om muligheten?  

Det var en del prat om det, og det begynte også å komme i media. Men var ikke noe reklame for det i Narvik-området, de pratet om det sørafor. Men jeg ville bruke en lokal leverandør – i starten var de litt redde for at jeg skulle sprenge trafoen her oppe, ler han.


1079
b-0TrueFalse

De har hatt folk på kurs, konferanser og foredrag – det har vært en læringsprosess – jeg tror det er mye enklere å bli plusskunde i dag, etter jeg har banet vei. Mange ville nok ikke gått igjennom alt jeg gjorde, men det er lover om dette – du kan ikke nekte noen å bli plusskunde, et krav som kom rundt 2019.

318
true
b-0TrueFalse
0


Hva er det beste med å være plusskunde?

At jeg produserer litt av min egen kraft, det er jo litt tilfredsstillende. Vi produserer mer strøm enn begge elbilene våre bruker, så vi kjører gratis. Det er ikke bare det å lage strøm til huset, men også å produsere drivstoff til bilen, poengterer han.

541
b-0TrueFalse
0

Hva slags tiltak har du gjort for å være plusskunde?

Det første jeg gjorde var å installere solcellepaneler som kunne produsere en Peak på opptil 5 kilowatt. Hele tiden har jeg etterisolert huset og byttet vinduer og dører – dette er viktig å gjøre før man begynner å produsere energi – dumt å lekke all varmen ut av huset. Jeg har også begynt å gjøre klart huset for vannbåren varme i flere rom, men har ennå ikke tatt det i bruk, sier en engasjert Nilsskog.

Er det viktig for deg med grønne tiltak?

Ja, men det var ikke grunnen til at jeg begynte. Jeg har fått mer fokus på dette etter hvert som jeg har lært mer.

Hvordan var det å sette opp solcellepanelene?

Det er forholdsvis enkelt, det er bare «klikk og heng opp». Den største jobben er å montere festene på taket, for de veier ganske mye. Koblinger og sånt er enkelt, men du må ha elektriker for å koble det inn i sikringsskapet, for det er ikke lov å gjøre det selv.

981
b-0TrueFalse

Jeg hørte du hadde installert vedovn som skal drifte vannbåren varme, var det greit å få til?

Det er neste steg. Vi har vanlig ovn nå, men vi skal installere vedovn med vannkappe. Bare å bytte ut ovnen vi har, og sette inn en vedovn som kan tilkobles vannbåren varme – med et rør til væske som flytter på seg når røret blir varmt.

Er det fordi Polar Kraft holder til i ditt nærmiljø at du er tilknyttet dem?

414
false
c-172TrueFalse

Ja, jeg ønsker å bruke en lokal leverandør, og jeg ønsket at de skulle bli i stand til å ta imot plusskunder – at de også lærte seg den nye teknologien.

152
false
b-0TrueFalse
0

Gjør Polar Kraft noe for ditt nærmiljø?

Jeg vet at de sponser, og de er sikkert aktivt med i Narvikbakken [Narvikfjellet skisenter], men har ikke oversikten over hva de bidrar med. Men dette er ikke viktig for meg, det som er viktig er at de er konkurransedyktige på pris.

Hvilken gruppe vil du si du hører innunder?

Jeg stiller krav til leverandør – jeg er en kravstor kunde. Jeg følger med i markedet, og viser det seg at de ikke er så billige lenger, bytter jeg.

Får du solgt noe reststrøm?

Ja. I starten lå jeg på omkring 3 megawatt i året, og nå har jeg økt til over 4 megawatt som jeg produserer selv. Sånn situasjonen er nå, er det bare solcelle på dagtid når du ikke er hjemme, dette medfører at jeg selger det meste av energien jeg produserer, og kjøper tilbake strøm når jeg er hjemme. Men målet er å produsere mesteparten av strømmen jeg bruker selv, det er det som er best butikk.

Skulle gjerne hatt en batteribank på 200 kilowatt, det hadde vært kjekt, sier han og ler.

Tjener eller sparer du penger på dette?

Ja. Ikke de store beløpene ennå, men øker for hvert år. Det er et langsiktig prosjekt – enten får jeg redusert regningen med tiltak, eller så produserer jeg mer. Målet er å komme i balanse, så jeg produserer like mye som jeg bruker.

Er huset ditt et smarthus?

Nei, jeg har ikke noe system som overvåker alt. Men jeg har en varmepumpe som jeg kan styre via en app. 

Hvordan tror du et vanlig hjem ser ut om 20 år?

Jeg håper at det ikke er lov å bygge et hus som ikke går i null. Dette burde vært et krav i dag – det er fullt mulig. Jeg synes Stortinget stiller litt lave krav til nybygg. Det kunne godt vært mer støtte til dem som invester i sånt i gamle hus. Slik var det før, men det har det blitt slutt på.

Det burde heller ikke vært moms, eller full moms, på tiltak som er med på å redusere strømforbruk. Det er forholdsvis dyre tiltak, men får kun støtte til solcelle – og kun første gangen, avslutter Tom Nilsskog.

2520
c-172TrueFalse
left -1 c-172TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200717073447946.jpg #FFFFFF
Les også